KOMPUTADZOO

Paai


kubitlogo
terug
terug

Foto Satyr

De laatste paar columns heb ik me steeds heilig voorgenomen U weer eens bij te praten over de gebeurtenissen op de boerderij, over de pauwen waarvan het mannetje een steeds fraaiere staart begint te krijgen, over de twee dertig meter hoge populieren die links en rechts van de inrit staan en die helaas moeten worden omgezaagd omdat ze van binnen volkomen verrot zijn; over de paarden en de ganzen en over de nieuwe bijverdiensten van mijn dochters die begonnen zijn met de hamsterfok en over het grote genoegen dat de katten daaraan beleven omdat jonge hamstertjes graag ontsnappen om vervolgens een welkome aanvulling op de kattenbrokjes te vormen.

Maar dan bega ik weer de stommiteit om een krant te lezen en dat versombert dan weer voor dagen de lucht. En als het de krant niet is dan is het de Univers wel. Een kort berichtje op de voorpagina van het laatste Novembernummer: "College kiest expertisecentrum Natuur en Milieu", waarin een nieuwe baan voor Lubbers wordt aangekondigd, heeft mij nu al weer weken lang tot diepe somberheid en misantropische gedachten gedoemd en onder het motto "Gedeelde smart is halve smart" zal ik U daar gaarne deelgenoot van maken.

Om te beginnen is het al een gotspe om op een Economische Hoogeschool als de onze de woorden 'Natuur' en 'Milieu' in de mond te nemen, want economen hebben maar een God en die heet "Economische Groei". En zoals het fatsoenlijke goden betaamt zal ook die Economische Groei tot in de saecula saeculorum, tot in alle eeuwen der eeuwen blijven, eh, groeien. Vertel me nu niet dat zoiets logisch, fysiek en existentieel volledig onmogelijk is, want volgens de economische bollebozen hier op school kan dat wel. Ik heb er tenminste nog nooit een zien opstaan en het tegendeel horen beweren, tenzij hij zijn baan kwijt wilde natuurlijk. Ach, je moet onderhand toch wel ontaard stom zijn om in het sprookje van 'sustainable development and globalisation' te geloven, maar ja: het staat er zwart op wit en IK heb het niet verzonnen.

Gelukkig blijkt bij verder lezen van het onderhavige artikel dat de kreten 'Natuur' en 'Milieu' ook door het CvB niet ernstig worden genomen. Aanvankelijk, zo staat er te lezen, zou het expertisecentrum zich bewegen op het gebied van 'globalisering', want daar is onze Lubbers naar verluidt zo goed in. Maar bij nader inzien vond het College 'globalisering' alleen toch een ietsje-pietsje te kaal. Gelukkig zijn de kreten 'Natuur' en 'Milieu' dankzij de onverdroten inspanningen van onze intellectuele smaakmakers ondertussen volkomen inhoudsloze woorden geworden en dus kunnen ze aan onverschillig welke andere kreten worden vastgeplakt tot een nieuw geheel dat precies even leeg en nietszeggend is als de oorspronkelijke term.

En dan tenslotte al die andere lachwekkende poeha waarmee de schrijnende leegte van zulke aankondigingen toegedekt moet worden. Er moet (en ik citeer) "onderzoek verricht worden op het snijvlak van maatschappij en wetenschap", gefinancierd door "maatschappelijk geïnstitutionaliseerde counterparts". Wat in hemelsnaam is het "snijvlak van maatschappij en wetenschap" en hoe moet ik mij daar onderzoek in voorstellen? En "maatschappelijk geïnstitutionaliseerde counterparts..." HELP!KOMPUTADZO
Paaiterug
terug

c kubit