KOMPUTADZOO

Paai


kubitlogo
terug
terug

Foto Satyr

Voor de zoveelste keer neem ik me knarsetandend voor om me vooral niet bezig te houden met dingen die iets te maken hebben met mijn vak. Interesse, vakkennis, belangstelling voor nieuwe ontwikkelingen leiden hier op de KUB alleen maar tot frustratie en als ik de besluitvorming hier zo eens bekijk wordt die geleid door bestuurders die absoluut geen partij zijn voor de gewiekste jongens van het bedrijfsleven, zodat het gemeenschapsgeld met tonnen over de balk wordt gesmeten en de ene kapitale blunder na de andere wordt begaan.

Uit het voorgaande leidt U waarschijnlijk af dat er zaken hier op de KUB zijn die een licht gevoel van onbehagen bij mij wakker roepen en misschien is dat ook wel zo. Gedeeltelijk is dat natuurlijk pure frustratie: toen ik zelf een half jaar geleden probeerde een tegemoetkoming in de kosten van mijn ISDN-aansluiting te krijgen, werd ik zo ongeveer de kamer van mijn baas uitgeschopt en het laatste dat ik hoorde voordat de deur definitief achter de laatste restjes van mijn jeugdig enthousiasme werd dichtgeslagen was dat de KUB nooit of te nimmer dergelijke prive-experimenten zou ondersteunen.

Wanneer ik echter de folder doorkijk, waarin nog geen half jaar na mijn smadelijke aftocht datzelfde ISDN door de KUB als onmisbaar wordt aangeprezen en gratis ter beschikking wordt gesteld, valt het mij om te beginnen op dat de aansluiting van zo'n ISDN-gebeuren in de folder drastisch hoger wordt opgevoerd dan zij op de markt ondertussen is, inclusief alle hardware. Ik weet niet waar de centen uiteindelijk vandaan moeten komen, maar het is duidelijk dat de PTT, of moet ik zeggen KPN, op creatieve wijze met de kosten omspringt. 'Belazeren' is een te groot woord om nu al te gebruiken, maar dat er ergens iets niet klopt is zelfs voor een ongeschoold huishouder als ondergetekende duidelijk. Maar dat doet er ook niet toe: zolang de medewerkers en studenten ervan profiteren heeft het project verder mijn zegen.

Tenminste... profiteren ze er wel zo van? Of wordt ze hier iets door de strot gewrongen waarvan de maandelijkse kosten toch al gauw kunnen oplopen tot honderd gulden of meer zonder dat de bereikbaarheid van het zo smachtend begeerde Internet zoveel groter is dan via de normale telefoon met een modempje van nog geen honderd gulden? Want als die eikels van de PTT weigeren om het U niet vertellen zal ik het hier wel doen: er is geen sprake van dat je alleen betaalt voor de tijd dat er data over de lijn gaat: je betaalt gewoon de volle mep voor een open verbinding, of er nu datatransmissie plaats vindt of niet. En dat is precies even duur als een 'verbaal' gesprek. Niettemin is het fabeltje dat je alleen voor de data betaalt over heel Nederland verspreid en de PTT vindt dat allang mooi: doet er tenminste helemaal niets aan om de verdere verspreiding de kop in te drukken.

Dus als de verbindingen tussen de providers onderling al tjokvol zit heb je aan je mooie snelle lijn naar je eigen provider ook heel weinig en het enige dat je overhoudt is dat je vrouw met je schoonmoeder kan bellen zonder dat er eerst door het huis geschreeuwd hoeft te worden of dat de lijn al vrij is. En of dat al dat geld waard is... Doe wat je wilt, maar laat je vooral niet gek maken.KOMPUTADZO
Paaiterug
terug

c kubit