Komputadzoo

Paai
KUBITlogo
Jrg. 5/nr. 2 januari-februari 1998
lijn
Foto Satyr Ik weet niet hoe u ertegenaan kijkt, maar ik heb tijdens de laatste stormen weer met groot plezier gadegeslagen hoe de Erasmusbrug in Rotterdam weer als een pasgewassen lange onderbroek aan de waslijn heen en weer fladderde. Dit soort zaken bevestigt immers mijn vermoeden dat je het bouwen van bruggen over moet laten aan ingenieurs en niet aan een comité van economen en juristen, waarvan de eersten alleen maar uitrekenen hoe zij en hun vriendjes het meeste uit de gemeenschapsgelden kunnen graaien en de tweede groep zijn geld verdient door de eerste groep te beschermen tegen de gevolgen daarvan. Want zoals me ik onlangs nog realiseerde: de mooiste contradictio in terminis die er bestaat is de uitdrukking een erecode voor juristen.

Wanneer u dit mechanisme van oplichting en indekking echter in al zijn schoonheid wilt observeren kunt u niet beter doen dan de automatiseringsdans rond het jaar tweeduizend te volgen. Want we lachen nu wel om die domme middeleeuwers die het voor het éérste millennium in hun broek deden en zich blauw betaalden aan aflaten en goede werken om bij de wederkomst van Christus toch maar niet in het hellevuur gestoten te worden, alwaar geween heerst en geknars der tanden, maar zelf worden we nog veel harder belazerd.

Wie de kranten van de laatste maanden openslaat, wordt overstelpt met de schoonste Greuelmaerchen uit het rijk der bitjes en bytes: over twee jaar zullen op nieuwjaarsnacht om twaalf uur de vliegtuigen collectief uit de lucht vallen, de stoplichten massaal op hol slaan, de stroom in alle ziekenhuizen uitvallen, de pensioenen niet meer betaald worden, de vrieskisten ontdooien en de Tamagotchi's op tilt slaan en dat zijn dan nog maar de kleine ongemakken die door de pers wellustig worden uitgemeten. De automatiseringswereld heeft immers na het gesjoemel met PC-privé projecten en de gedwongen wekelijkse update van Microsoft's Word een nieuw gat in de markt ontdekt en de deskundigen trekken rond als eertijds de rondgebuikte priesters en schrieperige bedelmonnikken met het bekeert u, bekeert u voor het te laat is terwijl de aflaatbriefjes ons onder de neus worden geduwd door niemand minder dan de vroegere Groot-Inquisiteur van Philips, centurion Timmer himself. Zelfs ons krenterige Vadertje Staat, anders nooit te beroerd om te bezuinigen op uitkeringen en collegegelden, trapt in deze vuige oplichterij en Kok laat zich op een verschrikkelijke manier op de arm nemen en denkt dat deze ramp kan worden afgekocht met drie miljard van uw en mijn guldentjes, die we hier-en-daar wel beter kunnen besteden.

Zullen we over twee jaar werkelijk allemaal ondergaan in een digitaal Armageddon? Natuurlijk niet. Natuurlijk niet. Evenmin als dat we ooit nog een cent terug zullen zien van de drie miljard gulden aan belastinggeld die ons afhandig zijns gemaakt. Ten eerste komt niemand er ooit achter dat negenennegentig komma negen procent van de voorspelde kommer en kwel opgeklopte Haagse bluf is geweest en ten tweede is Ondernemend Nederland er dan al lang mee verdwenen naar de genummerde bankrekeningen. Want mundus, lieve lezers, mundus vult decipi en helaas zijn u en ik daar geen uitzondering op.


Paai

(die met graagte een gratis vliegvacantie naar Kreta zal aannemen, ook als die vlucht op 31-12-1999 om 23:55 van Schiphol vertrekt).

lijn
Archief Archief Zoeken Zoeken Mail Mail Inhoudsopgave Inhoudsopgave Kubit homepage Kubit homepage