Komputadzoo

Paai
KUBITlogo
Jrg. 5/nr. 4 mei-juni 1998
lijn
Foto Satyr Lange jaren heb ik mezelf ervan weten te overtuigen dat de Letterenfaculteit hier zo'n beetje de enige plaats is waar op deze universiteit nog aan serieuze wetenschap en al even serieus onderwijs werd gedaan. En dan ga je eventjes een paar daagjes op vakantie en dan kom je terug en dan hebben ze hier op de faculteit god betere het Beste-Docent-verkiezingen gehouden!

Alsof de zegekar der Schone Letteren getrokken zou moeten worden door een koppel pedagogische schandknapen, alsof de kwaliteit van ons onderwijs beoordeeld zou kunnen worden door een stelletje puisterige snotapen, kortom, alsof wij op de eerste drie verdiepingen van het hoofdgebouw dood-ordinaire socio- of psychologen zijn! Of juristen! Of Economen!

U begrijpt, lieve lezer, dat ik niet gekozen ben.

Nu heb ik het toch druk genoeg met de dagelijkse beslommeringen en een niet onaanzienlijk deel daarvan wordt tegenwoordig ingenomen door een maagzweer die bij elke occurrence van het woord "Microsoft" begint te sissen als een nest jonge adders op zwavelzuur. In zekere zin zijn de oude Egyptenaren te benijden, want die hebben maar een stuk of zeven plagen te verduren gehad: als je je voor je onderwijs echter moet behelpen met MS-producten dan begin je langzaam te begrijpen dat de Pharao er indertijd nog heel genadig is afgekomen.
Zelf ben ik met Linux natuurlijk grotendeels gevrijwaard voor alle ellende die het gebruik van Win95 met zich meebrengt, maar om me heen zie ik steeds vaker de paniek toeslaan. Want je zult toch maar een bestand hebben in Word97 dat gelezen moet worden door Word98 of omgekeerd: geen denken aan dat je dat lukt zonder verminkingen, vastlopers of tenminste een of andere versie van de elektronische venerische builenpest die zich pas jaren later openbaart.
En het ergste is dat dit alles een vooropgezette marketingstrategie van de Grote Bill lijkt te zijn die de gebruikers als evenzovele lemmingen voor zich uit drijft, driftig bijgestaan door managers en andere voorschriften-nalevers die eigenlijk maar een ding heel zeker weten: "Nobody ever was fired for buying Microsoft". Dus zullen zij er niet over peinzen om verder te kijken dan hun toch al niet zo ruim bemeten neus lang is en blijven de gebruikers als even zovele versies van een moderne Sysiphus gekluisterd aan het slechtste operating systeem dat ooit op Gods aarde werd geïntroduceerd. En het ergste is dat ze niet beter weten, zodat ze over een paar weken wel weer in hun slaapzak voor de Vobis zullen bivakkeren als Win98 uitkomt, waarin deze keer een geur-generator voor Word onder de f 12-toets, zodat de gegenereerde documenten niet aleen visueel en auditief, maar zelfs... 'olfactory' zeggen de Engelsen, "neuswaardig" zullen zijn.

In de VS is nu het grote gevecht begonnen en Microsoft is voor het gerecht gedaagd. Hoop ik. Of zou het gewoon weer een gigantisch marketing Spiel zijn, gericht op de introductie van Win98 ?

Paai

lijn
Archief Archief Zoeken Zoeken Mail Mail Inhoudsopgave Inhoudsopgave Kubit homepage Kubit homepage