Komputadzoo

Paai
KUBITlogo
Jrg. 5/nr. 5 september-oktober 1998
lijn
Foto Satyr Het zijn spannende dagen voor hen die de kwaliteit van een operating systeem belangrijker vinden dan het aantal kleurtjes en geurtjes op de desktop ervan. Want wie zoals ik regelmatig rondhangt bij de digitale marktpomp van bijvoorbeeld slashdot.org (News for Nerds, Stuff that matters, kan daar de prachtige inhaalrace bewonderen waarmee Unix, met het rugnummer Linux, alsnog met grote snelheid inloopt op Microsoft.

Het heeft er de laatste jaren slecht uitgezien voor Unix. Hoewel het als operating systeem en onderzoeksplatform verre superieur is aan parvenu's als Windows NT, om van het mongoloide neefje Win95 maar niet te spreken, hebben we moeten vaststellen dat de Regenten die de beslissingen in deze nemen niet alleen de smaak maar ook het verstand hebben van de gemiddelde Amerikaanse bordeelhouder. Zelfs de universitaire rekencentra werden - en worden - met het mes op de keel gedwongen om afstand te doen van Unix en daarvoor in de plaats worden dan duizenden PC's naar binnen gesjouwd met daarop een operating systeem dat steeds meer hardware opslokt in ruil voor steeds minder functionaliteit. Maar de beeldschermen zien er wel uit als een dure hoerenkast, dat wel. Vandaar ook de populairiteit van Windows bij het hogere management.

En toen was er Linux. Eerst werd het weggehoond natuurlijk: ik hoor het ze nog zeggen: "Wat niks kost is ook niks waard". En het eeuwige gezeik van "Wie moet dat onderhouden?" (als ik op een rekencentrum zou werken zou ik me overigens behoorlijk beledigd voelen als er zo weinig vertrouwen in me werd gesteld). Maar goed: ondanks - of misschien wel dankzij - de hevige afkeer van de Bovenbazen groeide Linux maar door en Unix op de PC werd een realiteit. Linux bleek constant beter te presteren dan het beste dat Microsoft op de markt kon brengen en ik wil met elke Bovenbaas hier wedden dat ik hem achter een Linux bak inclusief Wordperfect kan neerzetten zonder dat hij het aan iets anders merkt dan aan het uitblijven van de Blauwe Schermen des Doods. Of wellicht aan de vreemde logo's op de computer: in tegenstelling tot Microsoft is Linux bepaald niet eenkennig wat hardware betreft en loopt even goed op Apple's als op Alpha's, op PC's, DEC's en Sun hardware, noemt u het maar op: zelfs die stomme 3Com Palmpilot, of hoe dat ding heet, ondersteunt het. In mijn boerse eenvoud denk ik dan altijd dat zoiets een voordeel is: je kunt immers niet meer gechanteerd worden om met deze of gene soort hardware door te modderen terwijl je het operating systeem al lang zat bent, of omgekeerd. Maar Bovenbazen laten zich klaarblijkelijk graag chanteren.

De gebeurtenissen van de laatste maanden hebben gezorgd voor een ware omwenteling in het denken over Informatie Technologie in het algemeen en Linux in het bijzonder. Om te beginnen wilde die verdomde pinguïn maar niet uit het nieuws verdwijnen; steeds als Bill Gates of Solke Veling dachten opgelucht adem te kunnen halen gebeurde er wel weer wat. De studenten van het infolab bouwden met Linux op een afgedankte Pentium een webserver waarnaast de officiële www-server van de KUB het schaamroze op de kaken kreeg en vervolgens wit wegtrok: een cluster van 140 Alpha's met Linux als operating systeem kwam in de tophonderd van supercomputers terecht: zelfs het trucagewerk van de film Titanic bleek met een horde Linux computers gedaan te zijn - omdat het door de Bovenbazen zo aanbeden Windows NT gewoon te voddig was voor het serieuzere werk. En het Open Source model werd van de ene dag op de andere een haalbare kaart, ook voor commerciële ondernemingen.

Veel belangrijker voor de blauwe-pakken-brigade en de ongeneeslijk driedelig-grijzen is echter het feit dat nu alle grote database leveranciers, Oracle, Syquest, Informix, noem maar op, Linux zijn gaan ondersteunen en uitgerekend vandaag is bekend geworden dat de warme chippenbakker Intel een samenwerkingsverband met Linux is aangegaan. Nee, er is geen enkele reden meer om laatdunkend over Unix te spreken of om te beweren dat het een 'legacy systeem' is: zelfs op ambtelijke niveau moet nu wel duidelijk zijn dat er sprake is van een schitterende renaissance van dit operating systeem en over een, hooguit twee jaar zullen de Bovenbazen zelf de eersten zijn die Unix weer met hun overspelige vingers het hof zullen maken met een gezicht alsof Zij het Zelf en Hoogstpersoonlijk hebben uitgevonden.

Niettegenstaande al deze harde feiten gaat ons rekencentrum door met het afbreken van Unix. We hebben bijna duizend Microsoft-PC's voor de studenten en vijftienhonderd voor de medewerkers, en die PC's worden om de drie jaar allemaal vernieuwd en vervangen door het nieuwste van het nieuwste, of men ze nu kan gebruiken of niet; op bureaux waar een telraampje alle rekenkracht zou kunnen leveren die de gebruiker ervan in zijn hele leven zou kunnen opmaken. Voor deze miljoenen verslindende statusprojecten is op de KUB altijd geld genoeg. En dan zou er G*dverd*mme opeens geen geld zijn om vijftien van die PC's met een gratis Unix op te sieren en beschikbaar te houden voor serieus onderzoek? Kom nou toch!

Mijn columns heb ik geschreven voor een Universitair Rekencentrum en niet voor een voddig filiaaltje van die wereldwijde digitale MacDonalds. Met het laatste Unix workstation zal dus ook Komputadzoo uit de Kubit verdwijnen.

Wat voor sommigen natuurlijk een opluchting zal zijn.

Paai (bloeddruk op dit ogenblik 180/250).

lijn
Archief Archief Zoeken Zoeken Mail Mail Inhoudsopgave Inhoudsopgave Kubit homepage Kubit homepage