KOMPUTADZOO

een noodkreet uit L-space
katern homepage
katern homepage
lijn

de makers Als Plato gelijk heeft - en dat heeft ie - zijn alle bibliotheken op deze wereld slechts een afspiegeling van de ideale bibliotheek en dat is de universiteitsbibliotheek van de "Unseen University of Magic". En als Terry Pratchett gelijk heeft - wat eveneens zo is - zijn alle bibliotheken in het omniversum via L-space met elkaar verbonden, zodat ook in ons L-gebouw ramen zijn in kleine, vergeten kamertjes die uitzien over de kale vlakten van bijvoorbeeld Mars of de wentelende manen van Barsoon.

De archetypische bibliotheek van Pratchett is geen plaats voor zwakkelingen. Tussen de donkere eikenhouten boekenkasten grazen de voetstoeltjes op het stof van eeuwen, en af en toe moet men zich plat tegen de planken drukken om een langsdenderende Thesaurus te ontwijken. De boeken zelf, van omslag tot omslag gevuld met magie, beschouwen elkaar als legitieme prooi, en in de kelder worden de zware gevallen bewaard, zoals het Handboek van Tantra Sex voor Gevorderden, dat geheel alleen in een badkuip met ijsklontjes ligt ondergedompeld. Dat de bibliothecaris er ooit tengevolge van een bedrijfsongeval is veranderd in een orang-oetang mag geen verbazing meer wekken, alleen is nooit duidelijk geworden waarom hij zich sinds die tijd heftig verzet tegen alle pogingen van de ARBO om weer een mens van hem te maken. Wellicht dat de medewerkers van onze bibliotheek daarin enig licht kunnen verschaffen?

Ook in de UB van Tilburg gapen ons bij binnenkomst als hongerige monsters de opengesperde muilen van de beeldschermen aan, maar van magie lijkt geen sprake meer te zijn. Waar eens de rust slechts werd verstoord door de trage voetstap van een hoogleraar of wetenschappelijk medewerker persen zich nu elke ochtend honderden studenten tegelijkertijd door de poorten om zich te offeren op de elektronische altaren van management en efficiency. En onze bibliotheek is mee veranderd: loopt voorop in dienstbaarheid, kan van over de hele wereld onder het "In Hoc Signo Vinces" van Z39.50 elektronisch geraadpleegd worden en is daarmee wellicht de eerste echte Unseen Library op deze aardbol. Maar voor dit succes is een zware prijs betaald. Presentatie en management werden omhooggeschroefd ten koste van ontsluiting, en de modernste bibliotheek in Europa gebruikt voor haar information retrieval methoden die thuishoren in het elektronische stenen tijdperk, terwijl de boodschappers van dit slechte nieuws spartelend en schreeuwend worden meegesleurd in L-space en nooit meer levend worden teruggezien.

De magie van de bibliotheek dreigt te verdwijnen. Alleen wanneer sommige mannelijke studenten zich achter de computer zetten, blijkt dat er toch ergens een satellietverbinding moet zijn met die badkuip.


lijn
c kubit katern homepage
katern homepage