The problem with traditional furnaces for glassblowing is that once started, they have to operate for weeks. That is all very well if you are a full-time professional or work with several people, but the cost of keeping a furnace burning is prohibitive if you only want to experiment. Therefore my wife and I built a combination furnace - glory hole, that can be lighted in the morning, is ready for blowing at one o'clock and that can be switched off when the reservoir is empty, say seven or eight o'clock. The quality of the glass improves over the day and around five - six o'clock it is almost free of bubbles.

Essentially it is a glory hole with a reservoir slung beneath it. This reservoir typically contains 20 kilograms of glass.

The pot in which the molten glass resides deteriorates over time. After fifteen or twenty sessions it will have to be removed and a new one installed. This typically takes two or three hours.

Benodigde materialen voor de ovenbouw. Oliedrums, een kleine en een grote. Mag ook andere stalen ton zijn, net waar je de hand op weet te leggen maar hou er rekening mee dat erin gezaagd moet kunnen worden. In ieder geval wel goed reinigen!

Metaalprofielen om de onderbouw van te maken. Je kan ook uitgaan van een bestaande metalen tafel en die eventueel extra verstevigen. Hoekprofielen van 5x5 cm zijn natuurlijk heel geschikt, maar je kan ook vierkante ( 3x3cm) profielen gebruiken en ook allebei. Metaal is duur, denk ook aan de sloop. Alles bij elkaar ongeveer 13 mtr bij een totale ovenhoogte van ongeveer 1,50 m.

Hoekijzers voor de retainer ring te bevestigen aan de ton, 4 stuks Metaal rasters of iets waarmee je kunt wapenen, met name voor het deurtje. Kippengaas is te dun. Betonijzer te grof.

Ophangbeugel met wiel voor het deurtje. Dit zijn dezelfde ophangwielen voor een grote staldeur of loodsdeur. Let er op dat je een ouderwetse hebt met een metalen wiel ivm hitte.

Bouten en moeren

Plaatmateriaal , bijvoorbeeld zink ( nooit aluminium) om de hitte te deflecteren. De brander moet wel wat afgeschermd worden van de uitstroom van de oven. Wat strips van 30 cm breed is voldoende

De glaspot kan gegoten worden met behulp van twee emmers, een die 2,5 cm kleiner is dan de kleine oliedrum en dan een andere emmer die weer 2,5-3 cm kleiner is. Zo kun je een pot gieten die je erin plaatst. Je kan de pot in de oven zelf opbouwen, soms past dat beter maar als het kan is het wel makkelijker.

Keramische deken, neem er een die tenminste 1200 graden duurtemperatuur kan hebben, of kies voor de meer milieuvriendelijke deken ( gezonder voor de mens) maar die kan niet boven 1150 en dat is topbelasting. De duurbelasting is lager. Deze deken slijt wat sneller. Twee rollen is het fijnst, dan heb je ook wat voorraad.

Keramisch koord kan handig zijn, moet niet

De beton, de duurste is voor alles wat in contact met glas komt de beste. Hij kost 135,- euro en je moet 4 zakken afnemen. Dat is teveel dus we kunnen samen doen, ik heb er nu twee over en ik denk dat een genoeg kan zijn. Gebruik voor de rest de goedkopere licofest 36 Bl, die kost 35 euro en daarmee giet je dan het branderblok, de deur en een deel van de ring. Drie zakken heb je wel nodig denk ik.

(Denk er ook aan dat je enkele yokes moet bouwen en een blaasstoel ;)) aansluitingsmateriaal voor elektra: driepunts wandcontactdoos oa. aansluitingsmateriaal voor gas: flexibele slang, gaskraantjes ed.

Gereedschappen

lasapparaat, haakse slijper, ijzerzaag/decoupeerzaag, knabbelschaar evt pneumatisch materialen voor gieten mondkappen, handschoenen, overalls ( wegwerp liefst) en dergelijke enz natuurlijk.